Aktualności

o Fundacji BILARD z grzybkiem lata 80 Komoda i Biblioteczka Bilea lata 60 O sklepie

Fundacja Salomon powstała w kwietniu 2018 roku z inicjatywy osób, które chcą nieść pomoc osobom nieuleczalnie chorym, wspierać hospicja oraz pomagać osobom w trudnej sytuacji życiowej lub jakikolwiek inny sposób pokrzywdzonych przez los.
Chcemy, aby nasze działania niosły ze sobą nie tylko pomoc materialną, ale także pozytywne zmiany u tych osób.

Dary, które do nas trafiają, przekazujemy do Domów Samotnej Matki, Sióstr Misjonarek dla bezdomnym i ubogich, do Środowiskowych Domów Samopomocy dla niepełnosprawny, pogorzelców i ubogich na Ukrainę. Wspieramy w akcjach i zbiórkach dla chorych dzieci. Współpracujemy z innymi fundacjami i stowarzyszeniami działając wspólnie na rzecz potrzebujących. Także z fundacjami pomagającymi zwierzakom.

Fundacja prowadzi sklep charytatywny Kopalnia na warszawskiej Pradze.

Sklep działa na zasadzie darów.

Jeśli ktoś ma jakieś zbędne rzeczy w dobrym stanie, tak aby je dalej przekazać lub sprzedać, to można je podarować do sklepu.

Odzież musi być wyprana bez dziur czy plam. Rzeczy nie mogą wymagać naprawy.

Na miejscu wszytko segregujemy. Większość jest przekazywana do wybranych placówek, część zostaje w sklepie. Dochód ze sprzedaży jest w całości przekazywany na cele statutowe fundacji.

Od dawna jesteśmy miłośnikami starych przedmiotów z duszą. Często odwiedzaliśmy sklepy ze starociami i targowiska w poszukiwaniu różnych rzeczy. Przez lata uzbieraliśmy sporą kolekcję mebli, bibelotów, szkła i ceramiki. Nosiliśmy się już kilka lat z otwarciem sklepu ze „starociami”, aby ratować te przedmioty przez zniszczeniem i zapomnieniem. Sama idea fundacji i sklepu charytatywnego to połączenie pasji, chęci pomocy i dzielenia się.